Θρακικό Μουσείο Παιδείας

Μαρκάρετε τον ακόλουθο σύνδεσμο, κάνετε πάνω του δεξί κλικ και, στην αναδυόμενη κάρτα, επιλέξτε "Go to https://www.emaze...", για να οδηγηθείτε σε σύντομη, αυτόματη, ψηφιακή, εικονική περιήγηση στους χώρους του Μουσείου: 
https://www.emaze.com/@AOTCLQQOR/---?autoplay  
 

            Το Θρακικό Μουσείο Παιδείας ιδρύθηκε το 1992, ύστερα από πρωτοβουλία του Αλέξανδρου Χ. Καζαντζή προέδρου της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής (ΕΠΕΚ), με απόφαση του ΔΣ της Εταιρείας και την έγκριση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ροδόπης. Για τη στέγαση του Μουσείου παραχωρήθηκε από τον Δήμο Κομοτηνής το ιστορικό κτήριο του 5ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής.

            Η ίδρυση του Μουσείου αποτελεί πρωτότυπη ιδέα, γιατί καλύπτει ένα μουσειακό κενό στον χώρο της παιδείας σε αντίθεση με την πληθώρα μουσειακής παρουσίας άλλων πολιτισμικών χώρων και εποχών.

           Σκοπός της ίδρυσης του Μουσείου, όπως αναφέρεται στο εισηγητικό έγγραφο του τότε προέδρου της Εταιρείας κ. Α. Καζαντζή, είναι η συλλογή όλου του διάσπαρτου υλικού, εντύπων και σχολικών ειδών, που έχουν σημασία για τον θρακικό αλλά και τον ευρύτερο ελληνικό χώρο, και το οποίο έχει προέλευση από παλιά μέχρι σήμερα και παρουσιάζει την ιστορικότητα του θρακικού χώρου.

           Επισημαίνεται ότι η διάσωση του εκπαιδευτικού υλικού που χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες εποχές και τείνει σήμερα να εξαφανιστεί, ιδιαίτερα του θρακικού χώρου αλλά και του ευρύτερου, αποτελεί σπουδαία πολιτιστική έκφραση και παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενεές.

           Η Εταιρεία εξέδωσε Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα σε έντυπη μορφή, που με ευχάριστο και βιωματικό τρόπο επιχειρεί να μυήσει τους μικρούς επισκέπτες του Μουσείου στις παλαιότερες εκπαιδευτικές μεθόδους και μέσα και να μπορέσουν, μέσω παιχνιδιών και δραστηριοτήτων που γίνονται εντός του Mουσείου, να συγκρίνουν τον δικό τους τρόπο εκπαίδευσης με αυτόν των γονέων και παππούδων τους.

            Το Έντυπο συνοδεύεται από ένα εγχειρίδιο για τον δάσκαλο που περιγράφει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που μπορεί να προετοιμάσει και να υλοποιήσει κατά τη διάρκεια επίσκεψης της τάξης του στο Μουσείο, έτσι ώστε η επίσκεψη αυτή να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

            Το Γραφείο της ΕΠΕΚ είναι ανοικτό Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 13:00 ώρες κατά τις οποίες μπορούν να πραγματοποιούνται επισκέψεις σχολείων.

            Το Δ.Σ. και το διοικητικό προσωπικό της Εταιρείας βρίσκονται στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινίσεις σχετικά με το Μουσείο και το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα.

The Thracian Museum of Education

Η ιστορία του κτηρίου

            Το Θρακικό Μουσείο Παιδείας στεγάζεται στο ιστορικό εκπαιδευτήριο που βρίσκεται στον περίβολο του ναού Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής. Σύμφωνα με την κτητορική του επιγραφή, ανεγέρθηκε το 1882 με δαπάνη του ζεύγους Ηπειρωτών ευεργετών Χατζή Κωνσταντίνου Ζωίδου και της συζύγου του Βασιλικής, με σκοπό να λειτουργήσει ως νηπιαγωγείο. Την εποχή εκείνη στην τουρκοκρατούμενη πόλη της Γκιουμουλτζίνε (Gümülcine), σημερινή Κομοτηνή, λειτουργούσαν δύο νηπιαγωγεία. Το Νηπιαγωγείο του Βαρωσίου (Κάτω Μαχαλάς), σύμφωνα με την κτητορική του επιγραφή, ιδρύθηκε με δωρεά του Γεωργίου Νικολάου (1883), βρισκόταν στην οδό Ε. Βενιζέλου αρ. 51, απέναντι από το κωδωνοστάσιο του μητροπολιτικού ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου (όπου σήμερα το δημοτικό κτήριο της Δημοτικής Σχολής Χορού και του Δημοτικού Ωδείου Κομοτηνής) και το Νηπιαγωγείο του Πάνω Μαχαλά (στον αύλειο χώρο του ναού Αγίου Γεωργίου).

             Κάθε χρόνο και ως το 1938 φοιτούσαν 30-40 νήπια της συνοικίας του Πάνω Μαχαλά, οπότε λόγω στεγαστικών αναγκών παραχωρήθηκε στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής. Το 1977 επαναλειτούργησε ως Νηπιαγωγείο (5ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής) και το 1995 παραχωρήθηκε από το Δήμο Κομοτηναίων στην Εταιρεία Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής, με σκοπό να στεγάσει το Θρακικό Μουσείο Παιδείας.

             Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας ΑΜΘ από κονδύλια της ΕΕ και με την σύνταξη αρχιτεκτονικής μελέτης, αφιλοκερδώς, από τον αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Δημήτριο Κοτσάκη, το κτήριο ανακαινίσθηκε, για να πάρει τη σημερινή του μορφή. Με την προσωπική και συνεχή επίβλεψη του τότε προέδρου κ. Α. Καζαντζή, την συνεισφορά συνεργείων του Δήμου Κομοτηνής και την φιλότιμη επιστημονική εργασία της αρχαιολόγου Β. Ευθυμίου ολοκληρώθηκε, ώστε να είναι σήμερα επισκέψιμο.  

             Το κτήριο είναι διώροφο. Στο ισόγειο στεγάζονται τα Γραφεία και η Βιβλιοθήκη της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής, ενώ στον όροφο το Θρακικό Μουσείο Παιδείας.

 



Επαφή

Εταιρεία Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής (ΕΠΕΚ)

Αγίου Γεωργίου 25
69132 Κομοτηνή


25310-36739